Gemeente Amersfoort organiseert upcycle challenge

05-03-2024
163 keer bekeken

Hoe kunnen we van afgedankt hout, e-waste en oude meubels nieuwe producten maken? Gemeente Amersfoort zoekt via een upcycle challenge bedrijven met concrete oplossingen. Doel: een afvalvrije stad. De winnaar krijgt tot 25.000 euro en begeleiding bij het verder ontwikkelen van het plan.

Momenteel heeft de gemiddelde inwoner jaarlijks 26 kilo grof huishoudelijk afval, waarvan slechts 27% wordt hergebruikt. 

Veel liever zou de gemeente Amersfoort door consumenten afgedankte materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken. Denk daarbij aan repareren, opleuken of onderdelen gebruiken om iets nieuws van te maken. Daarom is de gemeente op zoek naar oplossingen waarmee we zoveel mogelijk meubels, e-waste en/of hout redden van de verbranding. 

Upcycle challenge

We zoeken organisaties die materialen upcyclen. De challenge staat open voor alle Nederlandse organisaties met een oplossing om de genoemde materiaalstromen te upcyclen. Werk samen met het team Circulariteit van de gemeente Amersfoort voor een sterke lokale impact.

De voorkeur gaat uit naar ondernemingen die concrete producten maken of technische oplossingen ontwikkelen die schaalbaar zijn. De inzameling van de stromen (spullen die te slecht zijn voor de kringloop en te goed voor de stort) verzorgt de gemeente. Daarnaast is het mooi meegenomen als het gaat om lokale oplossingen met zichtbare impact voor Amersfoort en omgeving. Dit is geen harde vereiste. 

Pilotproject

De winnaar van de challenge krijgt hulp van de gemeente bij het starten van een pilotproject of het ontwikkelen van een prototype. Hiervoor is maximaal 25.000 euro beschikbaar.

Aanmelden en meer informatie

Kijk op de website van Uforward, het open innovatieplatform van de regio Utrecht. Je kunt tijdens het online vragenuurtje op 25 maart vragen stellen en kennismaken met de mensen achter de challenge. 

Toekomstfonds

Past jouw idee niet helemaal binnen (de voorwaarden van) deze challenge? Kijk dan eens naar het Toekomstfonds voor duurzame ontwikkeling om te zien of deze subsidieregeling beter past. Je kunt je inschrijven voor het Toekomstfonds tot 6 mei 2024.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen